Ons onderwijs

Visie & Identiteit

De Linde is een ambitieuze, toegankelijke openbare basisschool met twee locaties in de stad Oldenzaal. Onze leerlingen groeien op in een kleine stad waarbij ‘noaberschap’ hoog in het vaandel staat. Het is voor ons vanzelfsprekend dat wij onze kinderen opleiden in relatie tot deze omgeving. We willen van hen wereldwijze, toekomstgerichte, samenwerkende burgers maken.
Leren zien wij als een sociaal ontwerpproces. Dit houdt in dat we samen leven, samen werken en samen leren. Onze school is een mini-maatschappij waarin kinderen veilig kunnen oefenen. De school als mini-maatschappij zorgt ervoor dat kinderen vanuit een betekenisvolle situatie en met een nieuwsgierige houding kennis maken mét en een bijdrage leveren aán onze samenleving. We leren kinderen nieuwe verbanden te leggen tussen bestaande ideeën over de wereld en elkaar.
Bij ons op school kunnen alle kinderen zich optimaal ontwikkelen. We vinden het een uitdaging om samen te ontdekken wat we leuk vinden en goed kunnen en wat we moeilijk vinden.
Vanuit veiligheid en een warm welkom leren we dat we fouten mogen maken, dat we door kunnen zetten en trots mogen zijn als we iets nieuws geleerd hebben.

Visie op leren

Op De Linde:

  • Weten wij dat alle kinderen in principe alles kunnen leren; 
  • Weten wij ook dat je gedrag kunt leren; 
  • Zijn wij ons ervan bewust dat de wereld verandert, maar het leren niet;  
  • Beseffen wij dat leren iets anders is dan presteren;  
  • Zijn wij ervan overtuigd dat het hebben van hoge verwachtingen van alle kinderen een positief effect heeft op het zelfvertrouwen en op het leren; 
  • Investeren wij veel in algemene kennis over de wereld om de belevingswereld van onze kinderen te verrijken; 
  • Weten wij dat school en m.n. de professional voor de groep ertoe doet;  
  • Weten wij dat de taalontwikkeling van de thuistaal relevant is voor het leren van de Nederlandse taal;  
  • Dragen wij samen de verantwoordelijkheid voor het leren en welbevinden van al
    onze leerlingen. 

Visie op het leren organiseren

Op De Linde:  

  • Weten we dat we samen meer kunnen dan alleen, daarom organiseren we het leren in onderwijsteams;  
  • Zorgen we voor een veilige en prettige sfeer; 
  • Geven we directe instructie bij de basisvakken taal en rekenen; 
  • Werken we in de overwegend thematiserend, waarbij kennisopbouw van de wereld centraal staat;  
  • Werken we binnen het thematiseren vanuit kennisopbouw, waarbij de verantwoordelijkheid van het leerproces steeds meer bij de kinderen komt te liggen naarmate ze vaardiger worden;   
  • Besteden we veel aandacht aan leesmotivatie;  
  • Hebben we heldere gedragsverwachtingen voor leerlingen en collega’s;  
  • Werken we aan een doorgaande lijn van 2-14 jaar.  

Visie op professionaliteit 

Op De Linde:  

  • Doen we het beste voor onze leerlingen en de samenleving;    
  • Handelen we integer in onzekere en complexe situaties;   
  • Maken we actief verbinding met de nieuwste inzichten in de theorie;   
  • Evalueren we onze onderwijspraktijk kritisch;   
  • Dragen we bij aan de ontwikkeling van ons eigen vakmanschap en dat van onze collega’s; 

Een belangrijk gevolg van deze keuze is  
(1) een leergierige mentaliteit binnen onze school
(2) en een effectieve samenwerking met collega’s, ouders en externen. 

Identiteit

De Linde is een openbare school. Dit houdt in dat onze school toegankelijk is voor alle kinderen zonder onderscheid in godsdienst of levensbeschouwing. We dragen bij aan de ontwikkeling van onze kinderen met aandacht voor de godsdienstige, levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden zoals die leven in de Nederlandse samenleving. We gaan uit van diversiteit. Iedereen is namelijk anders. Onze zoektocht is die naar inclusie. Onder inclusie verstaan we de mate waarin verschillen er mogen zijn en hoe we deze verschillen kunnen benutten.

Diversiteit is “being invited to the party
Inclusie is “being asked to join in and dance

Wij willen graag samen dansen en we wensen dat iedereen bij ons kan dansen alsof er niemand kijkt!

Schoolgids

Download hieronder de schoolgids.

Schoolplan

Download hieronder het schoolplan.

Onderwijskundige pijlers

De pijlers waar ons onderwijs op steunt zijn:

BASISVAARDIGHEDEN

In onze geletterde maatschappij is een goede lees- en schrijfvaardigheid van zeer groot belang. Het is een basisvaardigheid die nodig is op school, maar ook thuis, onderweg en in het vervolgonderwijs. Een goede lees- en schrijfvaardigheid is essentieel voor schoolsucces en maatschappelijk functioneren. Naast het lezen en schrijven is het leren rekenen een belangrijke vaardigheid, omdat we voortdurend verzeild raken in situaties waarbij getallen  en rekenvaardigheden een rol spelen. Wij hebben de ambitie om hoogwaardige lezers en rekenaars af te leveren.

(WeReld)BURGERSCHAP

Op onze school willen wij dat kinderen van, met en over elkaar leren, waarbij ze zich bewust worden van, en leren nadenken over wat zij kunnen doen om de wereld een beetje mooier te kleuren.     
Om dit te kunnen, leren onze kinderen dat alles te maken heeft met al het andere. Kennis van vroeger, nu, jezelf en de wereld.   
Met ons afgestemde aanbod bereiden we onze kinderen voor op onze complexe en dynamische informatiemaatschappij.  

Burgerschapsvorming en wereldverkenning worden niet als losse onderdelen gezien, maar als geïntegreerde elementen van het curriculum. Dit betekent dat leerlingen niet alleen leren over hun eigen gemeenschap en cultuur, maar ook over andere culturen en globale vraagstukken. Dit helpt hen om een breder perspectief te ontwikkelen en zich bewust te worden van hun rol in de wereld.  Door thematisch onderwijs te verzorgen worden verschillende vakken en onderwerpen met elkaar verbonden. Dit maakt het leren relevanter en betekenisvoller voor leerlingen.  

Gezondheid

Welbevinden, actieve leefstijl en gezond eten

Wij vinden het essentieel om bij te dragen aan de gezondheid van onze kinderen. Onderzoek toont aan dat lichamelijk actieve kinderen beter presteren op school. Door ons in te zetten voor gezondheid helpen we de gezondheidsverschillen tussen kinderen te verkleinen. Met ons eet- en drinkbeleid stimuleren we gezonde keuzes. Op locatie De Thij bieden we, in samenwerking met het Jeugdeducatiefonds, schoolfruit en een gezonde schoollunch aan. Op locatie De Essen schrijven we ons ook jaarlijks in voor schoolfruit. Dit wordt vaak toegekend en 20 weken 3 keer per week aangeboden.
Gezond gedrag draagt ook bij aan betere sociale vaardigheden en succesvollere loopbanen. Ons beleid rondom Positive Behavior Support (PBS) richt zich op het bevorderen van welbevinden, wat inhoudt dat kinderen zich lichamelijk, geestelijk en sociaal goed voelen. We hebben duidelijke richtlijnen om gedrag te begrenzen, zodat de veiligheid en autonomie van leerlingen gewaarborgd zijn. 

Daarnaast hebben we een vakleerkracht gymnastiek die alle kinderen minimaal één keer per week bewegingsonderwijs geeft. Kinderen van groep 3 t/m 8 krijgen daarnaast wekelijks gym van hun eigen leerkracht, terwijl kleuters dagelijks spelen en gymmen onder leiding van hun eigen leerkracht of een medewerker van Fit & Fun. Dit jaar nemen we deel aan de pilot van de gemeente Oldenzaal door afname van de LQ scan, dit is een leefstijlquiz.

Voor kinderen met een zwakkere motoriek bieden we Motorische Remedial Teaching aan buiten schooltijden. Bovendien werken we samen met Boescoolfit, zodat onze kinderen kunnen kennismaken met een gevarieerd sportaanbod.

Positive Behavior Support

‘Alles wat aandacht krijgt, groeit!’

Op De Linde werken wij aan een positief sociaal en moreel klimaat. We zetten hiervoor de gedragsaanpak van Positive Behavior Support (PBS) in. Het gewenste gedrag stimuleren wij door kinderen vaardigheden en kennis bij te brengen en door het stimuleren van een positieve houding.

We hebben drie pedagogische kernwaarden: Veiligheid, Respect en Verantwoordelijkheid. Deze kernwaarden komen naar voren in onze gedragsverwachtingen en de gedragslessen die we geven. Maar bovenal geloven wij erin dat het uitdragen van onze normen en waarden en het voorbeeldgedrag dat daarbij hoort, een belangrijke bijdrage levert aan het leren van de kinderen. Veiligheid zien wij als de basis om tot leren te komen. Als kinderen zich veilig voelen komen ze toe aan het optimaal benutten van hun mogelijkheden.

Een duidelijke en vooral voor kinderen herkenbare structuur en sfeer van vertrouwen, zijn daarbij belangrijk. We besteden daarom veel aandacht aan het vergroten van de sociale veiligheid, mede omdat er dan meer effectieve leertijd overblijft.
We hanteren schoolbreed 4 kapstokregels. Het is een beperkte set regels die navolgbaar zijn voor iedereen binnen de school.
Meer informatie over PBS? Bekijk de volgende site:  https://swpbs.nl/ouders

4 stappen
4 stappen

teamgecentreerde arbeidsorganisatie (TAO)

Op De Linde weten we dat een goed georganiseerde school de sleutel is tot een succesvolle leeromgeving. Daarom hebben we onze arbeidsorganisatie ingericht als een Teamgerichte Arbeidsorganisatie (TAO).

Onze leerkrachten en onderwijsondersteuners zijn gewaardeerde vakmensen die samenwerken rondom groepen leerlingen. Het beroep van onderwijsprofessional heeft bij ons een collectief karakter. We benutten elkaars kennis en talenten om de onderwijskwaliteit te verhogen. Samenwerken aan het onderwijs voor een groep leerlingen gedurende meerdere jaren is daarbij een cruciale voorwaarde. Daarnaast hebben zij veel regelruimte en zeggenschap als het gaat over het onderwijs aan de aan hen toevertrouwde leerlingen.

Dit betekent dat de onderwijsteams zich bij ons volledig kunnen richten op het onderwijs aan de leerlingen, terwijl de schoolleiding verantwoordelijk is voor de arbeidsorganisatie.

OnderwijsteamS

eXPERTteamS

Vakdocenten & Ondersteuners