Wat ga ik later doen als ik klaar ben met school?

Het lijkt een trend. Jongeren die niet weten wat ze na de opleiding gaan doen. “Ik heb de studie commerciële economie met succes afgerond, maar wil graag in de zorg aan de slag.” of “Ik weet nu wat ik kan, ik ben cum laude afgestudeerd, maar ik heb geen idee wat ik wil.” Geen of verkeerde keuzes leiden tot veel stress op jonge leeftijd. Aangemoedigd door ouders en school worden veel opleidingen op kracht, maar met succes afgerond. Alle vinkjes zijn gezet en alle punten behaald. Je kunt het! Maar heeft er ooit iemand gevraagd wat je echt wilt en waar je van droomt?    

Uit onderzoek blijkt dat kinderen tussen hun 10e en 14e jaar al beroepen uitsluiten als zij er geen kennis van genomen hebben. Dit kan betekenen dat talentvolle jongeren voor bepaalde beroepen verloren gaan. Daarom kunnen we niet vroeg genoeg kinderen ervaringen op laten doen in allerlei beroepen. 

Om ons heen zien we jonge mensen met burn-out verschijnselen, omdat ze geen houvast hebben voor de toekomst, geen aansluiting vinden na de opleiding, een verkeerde richting hebben gekozen, of omdat ze simpelweg geen idee hebben van wat ze willen. Mede omdat het onderwijs sterk is ingericht op cognitieve ontwikkeling (wat kan ik) en niet op ervaring (wat ga ik doen) of motivatie (wat wil ik), worden veel keuzes verkeerd gemaakt. Wij geloven dat het onderwijs geen doel op zich, maar een middel is om je ambities waar te maken. Wij geloven dat het anders kan, dat het anders moet. Wij geloven in een zichtbare toekomst.

We hebben daarom twee initiatieven ontwikkeld. Een web applicatie om ervaringen in de loggen. Een persoonlijke digitaal portfolio die gevuld wordt door het kind, de ouders en school. Een persoonlijk digitaal portfolio. Het tweede initiatief is een stichting. Deze stichting maakt alle activiteiten, open dagen, bedrijfsbezoeken en andere zichtbaar en mogelijk om aan deel te nemen.

Met bovenstaande aanleiding hebben basisschool directeuren Gerard Aan de Stegge van de Mariaschool uit Reutum en Gert-Jan Egberink voormalig directeur van basisschool De Linde uit Oldenzaal in samenwerking met Bjørn Grundel van Inc. het concept Zikke (zichtbare ikke) ontwikkeld. 

https://www.facebook.com/volgzikke/ 

http://www.zikke.nl