Techniek en ICT

Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met alles wat techniek en ICT ons te bieden heeft. Zij zijn er zelfs vaak veel beter in dan ons. We vinden het belangrijk om ze te leren om op een verantwoorde manier en met plezier om te gaan met ICT en Techniek.

Chromebooks, Snappet en Ipads.

We vinden het belangrijk dat onze leerlingen leren leren, leren werken en leren communiceren met allerlei verschillende device's. We hebben daarom gekozen voor een combinatie van Snappet tablets, Chromebooks en Ipads. Chromebooks zetten we in bij samenwerkingsopdrachten, de typeles, cursus programmeren en tijdens onze mediawijsheid lessen. De Ipads zetten we in om te werken aan creatieve opdrachten in de midden- en bovenbouw. In de onderbouw gebruiken we de ipads als verlengstuk van de instructie en verwerking. 

Snappet gebruiken we als verwerkingsmiddel in groep 6 t/m 8 voor onze basisvakken. Een aantal voordelen:

- De leerlingen ontvangen directe feedback van hun gemaakte werk;

- De leerlingen kunnen op hun eigen niveau verder leren;

- De leerkracht krijgt actuele informatie over de voortgang van de leerling en kan direct ondersteunen of uitdagen waar nodig. 

Programmeren

Dit schooljaar bieden we naast typeles een cursus programmeren aan. Deze cursus wordt na schooltijd aangeboden tussen de herfstvakantie en kerstvakantie. We gebruiken hiervoor de programma's:

Scratch: https://scratch.mit.edu 

Codekinderen: http://www.codekinderen.nl/leerling/programmeren/ 

Mediawijsheid

Dit schooljaar organiseren we de mediawijsheid weken waarin we aandacht hebben voor alles rondom mediawijsheid. Hier maken we gebruik van de materialen van www.kennisnet.nl De mediawijsheid weken vinden plaats in de 2e helft van het schooljaar. 

Techniek

Groep 7 en 8 hebben dit jaar kennis gemaakt met de Technomobiel. De Kinderboekenweek staat dit schooljaar in het teken van wetenschap en techniek met het thema RAAR MAAR WAAR. 

Subsidie van KWTO 

Om kinderen te interesseren en kennis te laten maken met techniek hebben we een aantal materialen kunnen aanschaffen met behulp van een KWTO subsidie. We hebben LAQ materiaal aangeschaft en technisch materiaal waarmee kinderen 3D kunnen bouwen. We hebben het materiaal bijvoorbeeld ingezet om de bedachte oplossingen voor de "plastic soep" rondom het thema duurzaamheid te bouwen.